Fatih Sözlü Tarih
İnsanlık tarihinin oluşumundan günümüze değin sözlü gelenek hep var olmuştur. Tarihin hafızasını ortaya koyabilmek ve nesiller arası aktarımlar yapabilmek amacıyla sözlü tarih bilimsel bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Sözlü tarih, resmi belgelere yansımayan gündelik yaşamın, geçmiş seslerini kayıt altına alarak bellekleri kalıcı hale getirirken; duyguları, hisleri göz önünde bulundurarak insani nitelikleri de değerlendirmeye almaktadır. Hafızalarda yer edinmiş hatıraları ve olayları, yaşayan kişinin aktarımıyla sonraki nesillere ileterek kalıcı hale getirmek sözlü tarihin amaçlarındandır.
Fatih ilçesinde yaşanmış kültürel hafızayı insanlar ve mekânlar üzerinden belgelemek, geçmişten geleceğe değişimin kaydını tutmak amacı doğrultusunda Fatih Belediyesi Zeyrek Akademi bünyesinde Sözlü Tarih Çalışmaları gerçekleştirmekteyiz.
“Fatih’teki Kültürel Miras Mekânlarının Gündelik Hayattaki Yeri ve Dönüşümü” Projesi kapsamında; Fatih’te yaşamış, değişik etnik kökenlere ve inançlara mensup, farklı meslek gruplarından kişilerle görüşmeler yapmaktayız. Bu görüşmeler vasıtasıyla, geçmişte Fatih’te yaşamış insanlardan, eski Fatih’e dair hafızalardaki olayları, mekânları, gelenekleri, oyunları gibi kültür başlıklarını dinleyerek bugünün ve geleceğin Fatih’ine ışık tutmayı amaçlamaktayız.